Flyplassen i stavanger uis

Verdens Lengste Togtunnel

 1. Verdens lengste tunnel under vann
 2. Kutter togtiden gjennom Europa med én time - Dagbladet
 3. Verdens lengste tunnel for biler
 4. Norges lengste togtunnel

Forskere undersøkte havdypet utenfor Australias kyst og fant blant annet denne merkelige skapningen. - Det var bare fantastisk å se denne enorme organismen bre seg som en «spiral-UFO» i vannet, sier en av forskerne. Forskere ved Western Australian Museum har vært på en månedeslang ekspedisjon for se hva som befinner seg langt under havoverflaten utenfor vestkysten av Australia. Forskerne brukte en undervannsrobot for å få glimt av dyrene som lever i det tidligere nokså ukjente landskapet ned til 4500 meter under havoverflaten. Oppdraget bød på mange høydepunkter, ifølge pressemeldingen fra Schmidt Ocean Institute, instituttet som stod for forskningsfartøyet. Teamet oppdaget det de tror er 30 nye arter. - Vi forventet at disse dyphavsområdene ville være mangfoldige, men vi er overveldet av det vi har sett, sier Nerida Wilson, forsker ved Western Australia Museum og leder av ekspedisjonen. Blant annet fikk forskerne video og bilder av det som ser ut som noe fra en annen verden. Den lange tråden du ser på bildet over, lå og fløt i vannet som en gigantisk spiral.

Verdens lengste tunnel under vann

 • Hva har skjedd i 2017
 • IPhone 7 32 GB (sort) - Mobiltelefon - Elkjøp
 • Verdens lengste tunnel sveits
 • Skiskyting på engelsk | Bokmål-engelsk oversettelse | DinOrdbok
 • Glass til
 • Verdens lengste tunnel
 • Vita og wanda blogg
 • Verdens lengste togtunnel
 • Ringe fra utlandet til norge
 • Sjekke heftelser på bil
 • Pizzastein til grill
 • Fylle luft i dekk 3

Verdens lengste togtunnel, den 57, 1 kilometer lange Gotthard-tunnelen under de sveitsiske Alpene, åpnet under en storslått seremoni. Publisert: Publisert: 1. juni 2016 En stor dag for Sveits' president Johann Schneider-Ammann. Her ønsker han Tysklands statsminister Angela Merkel velkommen til åpningen av Gotthard-tunnelen, verdens lengste togtunnel. Sveits mener togtunnelen vil revolusjonere godstransporten i Europa og fjerne behovet for 1 million trailertransporter årlig, noe som vil innebære et kraftig kutt i skadelige klimautslipp og annen forurensning. Foto: Reuters/NTB scanpix Denne artikkelen er over tre år gammel Det har tatt 17 år og kostet over 100 milliarder kroner å bygge tunnelen, som går fra Erstfeld til Bodio i Sveits. Tysklands statsminister Angela Merkel, Frankrikes president François Hollande og Italias statsminister Matteo Renzi var på plass under den storslåtte åpningen av den delvis EU-finansierte tunnelen, sammen med sveitsiske ledere. Kutter reisetiden Tunnelen gjennom de sveitsiske Alpene er langt fra den første, ettersom den første jernbanetunnelen under Gotthard-passet sto ferdig alt i 1882.

Kutter togtiden gjennom Europa med én time - Dagbladet

Det mest folketette område i Europa strekker seg fra Nordvest-England til nord i Italia og er kjent som «Den blå banan». Den blå banan. Europas mest folkerike område som passer utmerket for jernbanetransport. Området er i hovedsak flatt og egnet for jernbanetrafikk, men deles i to av Alpene. Med tunnelen vil den hindringen til dels forsvinne og vil blant annet kutte reisetiden med tog fra Zürich til Milano med en time, slik at reisetiden blir på to timer og 40 minutter. – Tunnelen er en gudegave til Europa. Den blir en vital lenke som knytter Rotterdam og Antwerpen sammen med havnene ved Adriaterhavet, sier EUs transportkommissær Violeta Bulc til den sveitsiske avisen Tages Anzeiger. Samtidig skal den bidra til å få ned luftforurensningen i de sveitsiske alpene ved at tusener av lastebiler og konteinere kan fjernes fra veiene og fraktes på tog. Tas i bruk i desember Den offisielle åpningen av tunnelen går av stabelen onsdag 1. juni. I tillegg til en rekke sveitsiske koryfeer er også Tysklands forbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president François Hollande og Italias statsminister Matteo Renzi til stede under seremonien.

Verdens lengste tunnel for biler

– Rent teknisk er det ikke så komplisert. Vi har nok andre prosjekter som er mer spektakulære i Norge, mener hun. – Hva tenker du på da? – Ett eksempel er stasjonshallen i Holmestrand, der vi bygger et svært rom i fjellet. Det er mange tekniske utfordringer knyttet til bolting og sikringsopplegg for tunneldrivingen av en slik hall. For Gotthard er det slik jeg ser det ikke det tekniske og det å drive tunnel som er vanskelig. Det er det å få god flyt på arbeidet som er den store utfordringen, utdyper hun. Les også: Slik spesialutrustes tunnelboremaskinene til å takle norsk granitt

Den nye tunnelen er imidlertid både lengre og har langt større kapasitet, og når den tas i bruk i desember vil det passere opptil 260 godstog og 65 passasjertog der hvert eneste døgn. Sporet strekker seg nå sammenhengende fra Rotterdam i Nederland til Genoa i Italia og vil forkorte reisetiden betydelig. Mens det tidligere tok rundt 3 timer og 40 minutter å ta toget fra Zürich til Milano, vil det ta bare 2 timer og 40 minutter når den nye tunnelen åpner. Fjær i alpelua For sveitsiske ingeniører er den nye tunnelen er fjær i alpelua, ikke bare fordi den er verdens lengste, men også fordi arbeidet har vært vanskelig og tidkrevende og har foregått i temperaturer på opptil 46 grader. Drøyt 2. 200 år har gått siden Hannibal og hans elefanter og soldater måtte betale en svært høy pris på sin noe kronglete ferd fra Kartago til Den romerske republikk, via de sveitsiske Alpene. Mens Hannibal mistet titusenvis av soldater da han krysset fjellene, mistet ni arbeidere livet under byggingen av Gotthard-tunnelen.

Norges lengste togtunnel

En journalist går forbi et skilt som viser nærmeste nødutganger inne i den 57 kilometer lange tunnelen. Foto: ARND WIEGMANN / Reuters Gotthard-Basetunnelen er drøyt 57 kilometer lang og skal knytte sammen Nord- og Sør-Europa. De første planene for tunnelen ble laget allerede i 1947, men først for 17 år siden begynte byggingen av tunnelen, skriver AFP. Tunnelen går noen steder 2400 meter under jorden og til sammen er 28, 2 millioner tonn stein fjernet fra hjertet av de sveitsiske fjellene Hele tunnelen kostet 10, 6 milliarder euro, eller rundt 100 milliarder norske kroner, i tillegg til at åtte personer har mistet livet under byggingen. Verdens lengste tunnel Med sine 57. 091 meter overtar den tittelen som verdens lengste jernbanetunnel fra Seikan-tunnelen i Japan. Den sto ferdig i 1988 og er 53. 850 meter lang. Jernbanetunneler er de lengste tunnelene som brukes av mennesker. De lengste tunnelene i verden brukes til enten vann eller kloakk. Verdens lengste tunnel for biler er Lærdal-tunnelen i Sogn og Fjordane med sine 24.

- De fleste forskerne hadde forlatt kontrollrommet, sier Wilson. Kolonimaneten dukket opp på kameraet da roboten var 630 meter under havoverflaten. - Ordet spredde seg raskt og folk kom strømmende inn på kontrollrommet for å ta del i begeistringen. - Det var bare fantastisk å se denne enorme organismen som bredde seg ut som en spiral-UFO, svevende i vannet. Vi kunne ikke tro det vi så, sier Wilson. - Aldri sett noe lignende Kolonimaneten er av typen perlesnormanet. Klonene eller zooidene har spesialiserte oppgaver. Noen sørger for bevegelse, noen driver med reproduksjon mens andre skaffer mat, skriver ScienceAlert. Zooidene har stikkende tentakler som de fanger opp maten med. Så deler de næringen seg imellom. Organismen på videoen ser ut til å ha inntatt en posisjon for å fange mat, tror Wilson. Perlesnormaneter har noen ganger drevet inn i norske farvann. De ble for første gang funnet i 1997. Da ble flere tonn laks ble drept i et oppdrettsanlegg i Hordaland, står det på Store norske leksikon.

 1. Løpesko best i test
 2. Get ligaen 2015 2016
Fri, 16 Oct 2020 11:40:12 +0000