Flyplassen i stavanger uis

Dinosaurer I Norge

Når Norge endelig får sitt første dinosaurfossil, må det så klart graves opp på en noe utradisjonell måte. Mens de fleste nasjoner feier fram sine skjeletter med tannbørste, drillet vi ut vårt med bor. Se Norges første dinosaur! Jørn Hurum fra Universitetet i Oslo viser deg beinprøven i mikroskopet og forklarer hvordan oppdagelsen ble gjort. Bilde Klikk for å starte videoklipp! Plateosaurus... …kunne bli opptil ni meter lang og veie fire tonn. Den levde i Europa og på Grønland for 210-195 millioner år siden, mot slutten av triasperioden. Plateosaurus var den første store planteeteren, og den første dinosauren som spesialiserte seg på å spise deler av plantene som vokste høyt oppe. Den hadde en ganske lang hals, lange bakbein og en lang hale. Plateosaurus gikk antagelig rundt på alle fire, men forskerne tror den kunne reise seg på bakbeina for å nå tak i høythengende mat. Det er funnet massevis av Plateosaurus-fossiler i Europa, og mye tyder på at dyra levde i flokk. Kilde: Jørn. H. Hurum Grunnen til den noe røffe avdekkinga av Norges første dinosaur, er at den faktisk ble funnet i Nordsjøen, hele 2256 meter under havbunnen.

Natur i Norge

Legg merke til de to hovedgruppene og hvordan fuglene er de eneste som overlever slutten av kritt. Dinosaurene hører til i den større gruppen Archosauria. Archosaurer er en gruppe krypdyr som idag består av fugler og krokodiller. Disse skiller seg fra andre krypdyr ved at de har tannrøtter og åpninger i skallen foran øynene og i underkjeven. Denne gruppen inneholder også pterosaurene ( flygeøglene) og en mengde mindre kjente krypdyr fra begynnelsen av trias. De første dinosaurene oppstod for omtrent 240 millioner år siden, i trias. Dinosaurer er en monofyletisk gruppe som omfatter alle arter som er etterkommere av en felles stamfar. Denne stamfaren er opphavet både til Triceratops og gråspurv. Dinosaurene deles tradisjonelt inn i to grupper: Ornithischia og Saurischia. Ornithischia inkluderer ulike planteetende dinosaurer, mange med horn, panser og plater. Gruppen inkluderer blant annet Triceratops, Stegosaurus, Iguanodon, Parasaurolophus, Hadrosaurus og Ankylosaurus. Saurischia er rovdinosaurene, som for eksempel Tyrannosaurus, Allosaurus, Troodon Velociraptor, Coelophysis, Carcharodontosaurus, Utahraptor, Giganotosaurus og alle fugler inkludert Archaeopteryx, samt de planteetende langhalsdinosaurene (sauropodene), som Brachiosaurus, Apatosaurus og Diplodocus.

Dyp grav "Mikroskopbilde av strukturen i knokkelen. " Plateosaurusen på Snorrefeltet har en dyp grav. Fossilet som hviler 2256 meter under havoverflata representerer faktisk verdens dypeste dinosaurfunn. Men det er slett ikke sikkert at rekordknokkelen er noen sjeldenhet der nede i avgrunnen. Det gamle nordsjølandet var nemlig et digert område der store elver buktet seg igjennom et tørt sletteland. Nå ligger landskapet presset sammen til et mønster av fossil elvesand mellom banker av rød skifer. Det er ikke utenkelig at dette underjordiske terrenget kan skjule mange flere fossiler av skapninger som levde der da nordsjølandet lå tørt. Alle bilder tilhører Paleontologisk museeum, Naturhistoriske museer og Botanisk hage, Universitetet i Oslo. "Her lå elvesletta hvor Plateosaurusen en gang levde. " "Plateosaurus var den første planteeteren som spesialiserte seg på å spise plantedeler som vokste høyt. " "Forstørret bilde av knokkelen i steinprøva. " "Mikroskopbilde av strukturen i knokkelen til Plateosaurus. "

Her er Norges første dinosaur!

  1. Katarina Flatland - Katarina Flatland slutter i «Jakten på Kjærligheten». Blir «Idol»-programleder - Dagbladet
  2. Dinosaurer i norge e
  3. Dinosaurer i norge stand
  4. Dinosaurer i norge
  5. Kategori:Deltakere for Norge under Vinter-OL 2018 – Wikipedia
  6. Utløsning i søvne
  7. Dinosaurer i norge 1
  8. Chili Con Carne Med Karbonadedeig - Oppskrift fra TINE Kjøkken

Natur i Norge (NiN) er samfunnets felles verktøy for å beskrive natur på en sammenlignbar måte. NiN møter ulike sektorers behov for et felles begrepsapparat, og håndterer naturvariasjon på alle skalaer. Systemet håndterer alt fra de de store formasjonene som danner et landskap, ned til rota som huser bolet til et insekt. Innhold Skalatilpassede inngangsporter Samler kunnskap på tvers av fagtradisjoner Forankret i vitenskap Målet med NiN De som ønsker å beskrive natur kan ha svært ulike utgangspunkt og perspektiver, ut ifra faglig bakgrunn og hva formålet med beskrivelsen er. En som utreder konsekvenser av veiutbygging vil ofte ha behov for å beskrive natur i stor skala mens en som studerer livet til barkebiller trenger å beskrive den i svært liten. NiN ivaretar de ulike brukerne ved å tilby skalatilpassede inngangsporter: De ulike inngangsportene kalles Naturmangfoldnivå, og du finner alle på denne siden. NiN-systemet skal være heldekkende for Norge og skal kunne anvendes på all natur, fra de store havdyp til de høyeste fjell, og fra Skagerrak i sør til Svalbard i nord.

Fri, 16 Oct 2020 09:06:03 +0000