Flyplassen i stavanger uis

Dronning I Norge

Arverekken er en liste som viser hvem som har rett til å arve tronen og bli monark, det vil si bli konge eller dronning etter Kong Harald. Slik ser arverekken til den norske tronen ut: Kronprins Haakon Prinsesse Ingrid Alexandra Prins Sverre Magnus Prinsesse Märtha Louise Maud Angelica Behn Leah Isadora Behn Emma Tallulah Behn Først vil Kronprins Haakon bli konge. Etter ham følger hans eldste barn, Prinsesse Ingrid Alexandra, som dronning. Hvis hun får barn når hun blir voksen, kommer de før broren hennes, Prins Sverre Magnus, i arverekken. Det vil si at det eldste barnet av tronfølgeren kommer foran søsken og søskenbarn i arverekken. Grunnloven bestemmer Reglene for hvem som kan bli konge eller dronning, står i Grunnloven. I 1990 ble Grunnloven forandret. Da ble det bestemt at en prinsesse skulle ha samme rett til å arve tronen som en prins. Det eldste barnet skulle arve, uavhengig av om det var gutt eller jente. Tre generasjoner: Kong Harald, Kronprins Haakon og Prinsesse Ingrid Alexandra i 2012.

Dronning elizabeth i norge

Kristin Knudsdatter, dansk (født 1118). Gift med Magnus Blinde, skilt og sendt tilbake til Danmark. Ingerid Ragnvaldsdatter, svensk (ca. 1100- 1170). Fikk flere barn med Henrik Skadelår før hun giftet seg med Harald Gille. Ved hans død gikk hun på omgang med norske lendmenn og fødte en rekke barn. Margrete Eriksdatter, svensk (ca. 1155- 1209). Gift med Sverre som talte Roma midt imot. Sikret oppkomlingen Sverre nordisk legitimitet. Margrete Skulesdatter, norsk (ca. 1210- 1270). Datter av hertug Skule, gift med «Norgesveldets hersker, Håkon Håkonsson. Sto midt i striden mellom ektemann og hertugfar. Ingeborg Eriksdatter, dansk (ca. 1244- 1287). Hentet til Norge og Magnus Lagabøte med våpenmakt. Margrete Alexandersdatter, skotsk (1261- 1283). Gift med Erik Magnusson. Hadde med seg stor formue og sikret traktat mellom Norge og Skottland. Isabella Bruce, skotsk (ca. 1280- 1358). Kom til Bergen og Erik Magnusson med gjevt følge og stort utstyr. Eufemia av Ruppin, tysk (død 1312). Gift med Håkon V Magnusson.

Ekteskapet inngått for å bedre forholdet til hansaen. Blanca av Namur, fransk (ca. 1315- 1363). Kjent fra visa «Ride, ride ranke». Urettmessig beskyldt for giftmord på sin egen sønn. Margrete Valdemarsdatter, dansk (1353- 1412). Norges eneste regjerende dronning (også Sverige og Danmark). Lysende politisk begavelse. Filippa Henriksdatter, engelsk (1394- 1430). Gift med Erik av Pommern. Uvisst om hun noen gang var i Norge. Dorothea av Brandenburg, tysk (1430- 1495). Dronning i 50 år og i to omganger (med Christoffer av Bayern og Christian 1). Christine av Sachsen, tysk (1461- 1521). Gift med kong Hans, men mest kjent for å lede forsvaret av Stockholm slott. Elisabeth av Habsburg, østerriksk (1501- 1526). Gift med Christian 2., som svek henne med Dyveke fra Bergen. Sophie av Pommern, tysk (1498- 1568). Gift med Fredrik 1. Dorothea av Sachsen-Lauenburg, tysk (1511- 1571). Fem barn med Christian 3. Sophie av Mecklenburg-Schwerin, tysk (1557- 1631). Gift som 14-åring med Fredrik 2., sju barn.

Dronningen feirer bare privat i år. Det sier Slottet til NTB. Også i fjor feiret dronningen hjemme. Folk får likevel se dronning Sonja de nærmeste dagene. Hun reiser til Helgeland i Nordland til helgen. Der er hun med på festivalen Festspillene på Helgeland. Mandag er hun med på Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest. Dronningen markerer at festivalen fyller 15 år. Dronning Sonja var nylig sykmeldt. Hun hadde en betennelse i foten. Derfor var hun borte da Norge fikk besøk av presidenten av Sør-Korea. Dronningen ble raskt frisk. Hun var senere med kongen på fylkestur i Hordaland. Kongeparet besøkte Hardanger med kongeskipet Norge. Så dro de videre til Jondal, Odda, Granvin og Askøy. Dronning Sonja blir også å se på slottet i sommer. I hvert fall bilder av henne. Hun er med i en spesiell utstilling. Den feirer kong Haralds bestemor dronning Maud. Bildefigurer av dronning Sonja og dronning Maud møtes på liksom. Det skjer i utstillingen «Dronningmøter». De to møttes aldri i virkeligheten.

Foto: Julia Marie Naglestad, Det kongelige hoff Før dette var det nemlig slik at en prins arvet tronen, selv om han hadde en eldre søster. Derfor blir Kronprins Haakon konge selv om han har en eldre søster, fordi han er født i 1973. Men Prinsesse Ingrid Alexandra blir dronning selv om hun har en bror, for hun er født etter at Grunnloven ble endret i 1990. Prinsesse Ingrid Alexandra er født i 2004.

  1. Dronning i norge live
  2. Hva er klokken på filippinene
  3. Bo i norge
  4. Cream på nett | Finn klær fra Cream hos norske butikker på miinto.no
  5. - Norges nye tv-dronning - Dagbladet
  6. Rundtur i norge
  7. Dronning i norge list
  8. Post på lørdag

' Dronning Azshara' Dronning Azshara, keiserinnen over Nazjatar, var den elskede herskeren over Kaldoreifolket 10, 000 år siden og er nå lederen til de monstrøse nagaene. Utrolig vakker og elsket av hennes folk, Azshara tok det første skrittet til galskap når hun ble korruptert av den Mørke Titanen Sargeras, the Burning Legions mester. Etter hennes nederlag ovenfor Malfurion Stormrage og the Great Sundering som sente henne og mye av hennes Highborne til havets dyp, Azshara ble forvandlet til keiserinnen av Nazjatar, forkommeren til de slangeaktige naga. Azshara er den største dødelige mage nå for tiden. Faktisk kan det hende hun ikke er dødelig lenger... Tittel: Lysets Lys Kjønn: Kvinne Rase: Ancient Character class: Sorcerer, Wizard, Mage (RPG) Faction: Old Gods (antatt), Quel'dorei, før Burning Legion Okkupasjon: Nazjatars keiserinne; før Kaldoreifolkets dronning Bosted: Nazjatar Status evig, aktiv Slektninger: ukjent

Det har jo tatt flere år å bygge opp «Skavlan»s seertall, men hun har absolutt potensiale til å ligge på toppen når det gjelder seertall, sier Hummelvoll. MUSIKK TIL ARBEIDET: I likehet med «Skavlan», avslutter det med musikk hos «Lindmo» også - her ser vi soulartisten Sisi. Foto: Anders Grønneberg Lyst til å diskutere? Lik Dagbladet på Facebook Kultur

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon (Dagbladet): I kveld har NRKs nye storsatsing «Lindmo» premiere på NRK1. Talkshowet ledes av Anne Lindmo (41), som tidligere har erfaring fra «Storestudio» og «Sommeråpent». At hun kan bli en kvinnelig Fredrik Skavlan, ønsker hun ikke å kommentere. - Nei, det forholder jeg meg ikke til. Jeg er lykkelig og fornøyd med dette konseptet, sier hun. - Tv-dronning I vår skal programmet sendes på onsdager, men fra påske får hun «Skavlan»s sendetid på fredager, før programmet sendes på lørdager fra høsten. INTIMT: Anne Lindmo har flyttet inn i et intimt studio med publikum nesten oppå fanget. Foto: Anders Grønneberg Vis mer - Jeg tror «Lindmo» vil utfylle «Skavlan». Han får flere og flere internasjonale gjester, og det er plass til et program med gjester som nordmenn er mest opptatt av akkurat nå. Det er plass til en konge og ei dronning i Tv-Norge, sier Helle Vaagland, programleder for «Nasjonalgalleriet». Hun har jobbet med Lindmo i «Storestudio», og beskriver henne som morsom.

Denne artikkelen mangler kildehenvisninger, og opplysningene i den kan dermed være vanskelige å verifisere. Kildeløst materiale kan bli fjernet. Helt uten kilder. (10. okt. 2015) «Dronning» har flere betydninger. Fyrstelige og adelige titler Keiser og keiserinne Konge og dronning Kurfyrste og kurfyrstinne Storhertug og storhertuginne Erkehertug og erkehertuginne Hertug og hertuginne Storfyrste og storfyrstinne Markgreve og markgrevinne Marki og markise Fyrste og fyrstinne Greve og grevinne Borggreve og borggrevinne Vicomte og vicomtesse Baron og baronesse Friherre og friherrinne Ridder og dame Edler og edle Herre og dame Dronning er tittelen til en kvinnelig monark. Ordet dronning eller drottning er femininformen av «drott», som opprinnelig var en leder for krigsmakten. Ordet dronning forekommer kun i nordiske språk. Det tyske ordet er Königin (hunkjønn av konge), og det engelske queen er beslektet med ordet kvinne. Ektefellen til en regjerende konge kalles også dronning. Den nåværende norske dronningen er dronning Sonja.

Caroline Mathilde, engelsk (1771- 1775). Struensees elskerinne. Skilt ved dom og forvist. Marie Sophie Frederikke, tysk (1767- 1852). Gift med Fredrik 6. Likte seg best i Kiel. Hedvig Elisabeth Charlotte av Oldenburg, tysk (1759- 1818). Norsk dronning noen måneder i 1814. Desiriée, fransk (1777- 1860). Ble nesten Napoleons ektefelle, men valgte i stedet Carl Johan Bernadotte. Josephine, fransk/tysk (1807- 1876). Sterkt sosialt og politisk engasjement. Gift med Oscar 1. Louise, nederlandsk (1828- 1871). Kronet i Nidarosdomen med Karl 15. Tilbaketrukken med dionysisk ektemann. Sophie Wilhelmine, tysk (1836- 1913). Stor sosial og filantropisk innsats (Sophies Minde). Siste svenske dronning i Norge. Maud, engelsk (1869- 1938). Vår «egen» dronning for første gang på flere hundre år. Stor pliktfølelse, men søkte ikke offentlighet. Sonja, norsk (1937-). Motor i moderniseringen av kongehuset. Myndig, kulturinteressert og glad i friluftsliv. (Kilde: Steinar Imsen: «Våre dronninger», Grøndahl og Dreyer 1991) Lyst til å diskutere?

Fri, 16 Oct 2020 18:48:03 +0000