Flyplassen i stavanger uis

Matvarer Som Inneholder Umettet Fett

 1. Fett i formler | Mettet fett
 2. Matvarer som inneholder umettet fête de la science
 3. Matvarer som inneholder umettet fête de
 4. Matvarer som inneholder umettet fett

Mettet fett finnes hovedsaklig i matvarer fra dyreriket (animalsk fett), som fete kjøtt- og meieriprodukter og har en hard konsistens når det er kaldt. Av helsemessige årsaker er det smart å bytte ut mettet fett med umettet fett. METTEDE FETTSYRER Den vanligste mengden karbonatomer for fettmolekyler i mat er fra 4 til 24 stykker. Karbonatomer har fire «armer» som kan binde seg til andre atomer. Dersom alle de fire armene i karbonkjeden har fått hydrogen festet til seg, har vi en mettet fettsyre. Mettede fettsyrer kjennetegnes ved at de bare har enkeltbindinger mellom karbonatomene, og derfor er helt mettet med hydrogenatomer. En mettet fettsyre har form som en rett stav. Fasongen gjør at fettmolekylene kan pakke seg sammen veldig tett. Dette er grunnen til at mettet fett er hardt når det er kaldt etter å ha stått i kjøleskapet. Jo flere mettede fettsyrer som er pakket sammen, jo mer varmerenergi kreves det for at molekylene skal frigjøre seg fra hverandre. Når slikt fett blir romtemperert blir det mykt, men beholder likevel sin faste konsistens.

Fett i formler | Mettet fett

 1. Matvarer som inneholder umettet fête de la musique
 2. Matvarer som inneholder umettet fftt.com
 3. Øyer i hellas
 4. 3 stjerners gulvmaling
 5. Hvor høy er du lac
 6. Cabaret oslo nye

Matvarer som inneholder umettet fête de la science

Foto: Berit Keilen / NTB scanpix Vis mer Dette er altså de eneste fettsyrene vi trenger for å overleve, gitt at vi får dekket behovet vårt for energi, protein og andre essensielle næringsstoffer. Likevel består kostholdet vårt ofte av svært mye mettet fett og enumettet fett. – Derfor anbefales det selvfølgelig å redusere inntaket av den totale mengden fett og mettet fett, og så anbefales det å bytte ut noe mettet fett med umettet fett, forklarer han. METTET: Det er slett ikke bra å få i seg for mye av det mettede fettet. Foto: Scanpix/NTB Men hva er det egentlig som er forskjellen mellom det sunne og det usunne fettet? Forskjellen mellom mettet og umettet – Umettet fett skiller seg fra mettet fett ved at fettsyrene ser litt forskjellige ut. Fettsyrer består av korte og lange kjeder av karbonatomer som er bundet sammen med svært kraftige kovalente bindinger, som i den ene enden har en såkalt syregruppe, forteller ernæringsfysiologen. Hvert karbonatom danner fire bindinger rundt seg, enten til andre karbonatomer eller til hydrogenatomer.

Matvarer som inneholder umettet fête de

Mettet og umettet, enumettet og flerumettet. Vi vet at noen typer fett er sunnere enn andre, men det er lett å bli forvirret. Hvilke bør du velge og hvilke bør du egentlig unngå? LES OGSÅ: Så mye fett trenger kroppen din Trenger kun to typer Både enumettet fett og flerumettet fett er gunstig for oss med tanke på helsa, mens mettet fett og transfett er svært ugunstig for oss. Men i utgangspunktet er det kun 2 fettsyrer vi trenger, altså som er essensielle. – Enumettet fett er en av flere typer fett vi får i oss via kostholdet, sammen med mettet og flerumettet fett. I Norge får vi derimot i oss svært små mengder transfett, sier Jacob Juel Christensen, som er klinisk ernæringsfysiolog og jobber ved Universitetet i Oslo, til – Det er linolsyre og alfa-linolensyre. Disse er begge flerumettede fettsyrer. - Førstnevnte er en omega-6-fettsyre og sistnevnte er en omega-3-fettsyre, sier Juel Christensen, til LES OGSÅ: Så mye fett trenger kroppen din Omega-3 og omega-6 er de eneste to fettsyrene kroppen virkelig trenger, begge disse er flerumettede.

Matvarer som inneholder umettet fett

Det er også derfor myke margariner nettopp er myke selv i kjøleskapet - de inneholder mye flerumettet fett som ikke fryser så lett. LES OGSÅ: Her kan du kutte fettinntaket med to tredjedeler Disse matvarene har det beste fettet Det er ofte enumettet fett som de fleste spiser mest av, og det er på grunn av at vi finner enumettet fett i de fleste matvarer med fett. – Matvarer med umettet fett, både enumettet og flerumettet, er for eksempel planteoljer som rapsolje, solsikkeolje, vita-olje, olivenolje, soyaolje og lignende, sier Christensen. – Produkter laget på disse oljene er også svært bra kilder til umettet fett, slik som majones og majonesprodukter, kaviar, og oljebasert ost og leverpostei. Myke margariner, nøtter, frø, oliven, mandler, avokado, tran og fet fisk er også gode kilder til umettet fett, legger han til. Når det gjelder mettet fett, som det ikke er bra å få i seg for mye av, finner du ofte dette i fete meieriprodukter og kjøttprodukter. Han anbefaler derfor at man velger magre varianter av disse.

LES OGSÅ: Avokado er proppfull av fett, men likevel slankende OLJE: Umettet fett finner du typisk i planteoljer, og matvarer som inneholder planteoljer. Enumettet fett er derfor det vi får i oss aller mest av. Foto: Scanpix/NTB LSE OGSÅ: Styr unna disse i kjekshyllen – Kaker, kjeks, sjokolade, snacks, ferdigmat, kokosolje, kakaoolje og palmeolje er eksempler på mat som inneholder mye mettet fett som også bør reduseres så mye som mulig. Det er naturlig at den største delen av fettet i kostholdet er enumettet, men ifølge ernæringsfysiologen er det veldig viktig å sørge for tilstrekkelig av flerumettet også. – En slik endring vil redusere kolesterolet i blodet effektivt, og dermed redusere risikoen for å få hjerte- og karsykdommer, slik som hjerteinfarkt og hjerneslag. Det er vel kanskje en av de mest effektive og billige måtene å forebygge disse sykdommene på, påpeker han. Og dersom du gjør denne endringen tidlig i livet vil effekten også være større enn dersom du venter til seinere i livet.

 1. Svin indrefilet oppskrift med bacon
 2. Fra danske til norske kroner
 3. Asterix: trylledrikkens hemmelighet
Fri, 16 Oct 2020 14:48:02 +0000