Flyplassen i stavanger uis

Hva Sier Elgen

Elgens ører er også viktige sanseorganer. De kan beveges i alle retninger, og de kan fange opp lyder fra andre elger hele tre kilometer unna! Elgkalver, som en forfatter omtaler som «latterlig søte», ser ut til å være nysgjerrige og bekymringsløse. Moren, elgkua, beskytter dem på en omsorgsfull måte. Den kan angripe alle som jakter på kalvene, og det gjelder både ulv, bjørn og mennesker. Men til slutt, når en kalv er omkring ett år gammel og moren er blitt drektig igjen, blir moren aggressiv og jager kalven vekk for at den skal begynne å klare seg selv. ELGEN ER EN OVERLEVER Hvordan overlever elgen kalde vintrer når den utelukkende lever av planter og vekster? Delvis ved å proppe i seg føde når det er varmere i været. En elg kan ete opptil 23 kilo på en dag, enten vegetasjonen befinner seg tre meter over bakken eller under vann. Den får mest mulig ut av denne føden ved å fordøye den i en mage som er inndelt i fire rom, ta opp nødvendige næringsstoffer og bygge opp fett. Men det er også andre utfordringer elgen står overfor om vinteren.

Hva-00001

I Trysil skal det blant annet dyrkes fram så mye furu at skogen tåler elgens beiting. Prosjektet foregår på tre områder på 20-30 kvadratkilometer hver, to av dem på Statskogs grunn. Målet er å ha både mye skog og mange elg. – Alene å skyte mer elg er sannsynligvis en dårlig løsning. Elgen flytter seg over store områder om vinteren på jakt etter mat. Sjansen for bokstavelig talt å treffe riktig elg i oktober, er liten, sier Breisjøberget. Mer og tettere furuskog skal øke andelen uskadde trær. Lager fristelser Når elgen har spist på et tre, fortsetter den å spise på det senere. De andre får stå. Forklaringen er at det avspiste treet kompenserer ved å bli mer aktivt og frodig enn naboene, og sannsynligvis mer smakfullt. Den kunnskapen skal elgprosjektet utnytte. – I vanlig ungskogpleie tas trær vekk for å gi nok vokseplass til de gjenværende, men også mindre mat til elgen. I prosjektet kapper vi av halve treet i stedet for å fjerne det helt. Elgen vil foretrekke å spise disse trærne, sier professor og prosjektleder Christina Skarpe ved Høgskolen i Hedmark.

Elg trampet på hundespann i Finnmark: Solvar Nordheim i Senja ettersøksring oppfordrer folk til å være varsom og ha respekt for elgen i disse tider. RESPEKT: Solvar Nordheim, nestformann i Senja ettersøksring, oppfordrer folk til å ha respekt for elgen. Og blir man angrepet av elg mens man har hund med seg, oppfordrer han til å slippe hunden løs. Foto: Mathias Brobakk Nordgård nyheter Publisert: 25 februar 2020 23:22 Sist oppdatert: 26 februar 2020 11:19 Det var NRK som mandag viste klippet hvor en elgku angrep og trampet på et helt hundespann i Øst-Finnmark. Det medførte at den fem år gamle huskyen Iseke måtte avlives etter at ryggen hadde brukket. Solvar Nordheim, nestformann i Senja ettersøksring, sier at det beste tipset når man har hund og møter på elg, er å slippe hunden løs.

Gumler opptil 10 kilo furu i døgnet. Nyheter Publisert: 14 februar 2012 11:11 Sist oppdatert: 14 februar 2012 11:13 Grunneiere og forskere har slått seg sammen om en metode som skal hindre at elgen spiser opp skogen. Rundt 120. 000 elg går løs på norske skoger om vinteren. Det går særlig hardt ut over ung furuskog, som ofte er den eneste tilgjengelige maten. – En elg kan spise opp mot 10 kilo furu i døgnet. Den spiser den friskeste delen av treet, helst skuddene. Til slutt dør treet, sier fagsjef Jo Inge Breisjøberget i Statskog. Hedmark er det klart største skog- og elgfylket, og skogeierne i andelslaget Glommen Skog har anslått at skadene i Hedmark kan være mer enn 450 millioner kroner i året når alle følgeskader regnes med. Skadene er ikke bare økonomiske. Når trærne blir borte, forsvinner også insekter som lever der, og dermed også næringsgrunnlaget for enkelte fuglearter. Tett I januar startet skogeiere og Høgskolen i Hedmark et forskningsprosjekt som skal gjøre skogen bedre rustet mot de sultne elgene.

Går elgen til angrep, gjelder det å tenke raskt. – Elgen går opp på bakbeina når den angriper, og kan da bli to meter høy. Er man riktig uheldig, og blir truffet av en hov i hodet, kan det ende tragisk, avslutter han. SLAPP FRA DET MED SKREKKEN: Ann Charlott Lamark fryktet beinbrudd etter møtet med elgen her på turstien opp til Keiservarden, men slapp fra hendelsen uten alvorlige skader. FOTO: Bjørn Erik Rygg Lunde/NRK

Elgen spiser opp skogen - Trønderbladet

 1. Volvo v70 d2 erfaringer
 2. Vedlegg når du søker om dagpenger
 3. Tannlegevakt oslo s
 4. Vm i langrenn 2017
 5. Flytting til utlandet
 6. De tre små grisene – Wikipedia
 7. Studere i stavanger
 8. Bukplastikk før og etter | Aleris
 9. Reward-rabatt på fly og hotell
 10. Hva 1
 11. Proair hva
 12. Spise etter trening bygge muskler

Disse føringene synes jeg har vært nyttig å legge til grunn i mine vurderinger og valg av tiltak, sier Vindenes Løyning. Sikre arbeidsplassene – Bedriftene rammes ulikt. I de selskapene hvor en foreløpig ikke opplever like dramatiske konsekvenser som mange allerede gjør, er en tjent med å ta et solidarisk ansvar. – Det er viktig å holde egen drift i gang når en kan, slik at en ikke skaper dominoeffekt og unødvendige negative konsekvenser for andre. Alle kan dessverre ikke prioritere på denne måten. Derfor må det være lov å si at det viktigste for oss nå er å sikre egne arbeidsplasser. Det å redde arbeidsplassene, er i høyeste grad å ta samfunnsansvar, sier Marit Vindenes Løyning. Hun legger til: Alle bør vise solidaritet og bistå med det de kan i denne dugnaden. Vis tillit Hva er det beste rådet du kan gi lederne akkurat nå? – Nå må ledere tørre å vise tillit! Tenk på at medarbeiderne er ansatt nettopp fordi de er kompetente, selvstendige, dyktige og tar ansvar. Vis dem tillit, gi dem ansvar og stol på at de vil bidra til å sikre egne arbeidsplasser.

«ELGEN er usedvanlig snodig og rar å se på. Hvorfor er den så høy over skuldrene? Hva skal den med så langt hode? » Henry David Thoreau skrev dette på 1800-tallet, og han var neppe alene om å ha en slik mening om elgen. Denne ensomme vandrerens merkelige utseende og det at den er et forholdsvis sjeldent syn ute i det fri, har fått noen til å trekke den slutning at den er klossete og dum. Men stemmer det? Forskere i Nord-Amerika og Europa og Asia har avdekket mange fakta om dette uvanlige dyret. Det er ingen som benekter at elgen er en kjempe. Selv om denne «skogens konge» har lange ben som får den til å virke klossete, kan disse bena holde en hel ulveflokk på avstand. Elgen lærer å svømme noen få dager etter fødselen, og man har observert elger som har svømt mange kilometer og dykket ned til omkring seks meters dyp for å få tak i vannplanter! En elg kan bevege øynene slik at den kan se noe som rører seg nesten rett bak den, uten å måtte vri på hodet. Nesen er også et nyttig redskap. Forskerne tror at det at elgens nesebor sitter så langt fra hverandre, gir den en uvanlig evne til å registrere en nøyaktig tredimensjonal posisjon for ting rundt seg.

Finn løsninger sammen HR-sjefen oppfordrer også til at medarbeiderne opprettholder kontakten selv om det ikke er aktuelt å møtes fysisk. – Bruk de tekniske hjelpemidlene vi har og kanalene i sosiale media., og tenk spesielt på dem som ikke har det beste sosiale nettverket. Målet er at vi alle skal kunne komme tilbake til en felles hverdag på jobben. Det vil kreve mye av oss i denne perioden. – Dessverre medfører koronasituasjonen mange negative konsekvenser for bedriftene og mange triste skjebner for enkeltpersoner. Det er ikke lett å ha fokus på hva som er bra med en så tøff situasjon. Likevel tror jeg det blir viktig å ta seg tid til å tenke igjennom hva en har vært igjennom når denne situasjonen roer seg, uttaler Vindenes Løyning. Hun fortsetter: – Nå er det tid for å vise at vi finner løsningene sammen. Bruk gjerne verdiplattformen til bedriften i dette arbeidet. Lederansvaret må utføres annerledes når medarbeiderne sitter på hjemmekontor eller er i permittering. Nye erfaringer – Vi vil gjøre nye erfaringer, helt sikkert på godt og vondt, men disse kan vi lære noe av.

 1. Hva er kosher salt
 2. Burning norsk film full movie
Fri, 16 Oct 2020 20:16:12 +0000