Flyplassen i stavanger uis

Hva Bestemmer Påsken

Den eldste påsketradisjon er den mosaiske, hvor det ble slaktet et offerlam på den 14. dag i nisan - årets første måned - som begynte på et ikke spesielt veldefinert tidspunkt om våren. Fokuserte på oppstandelsen Siden den jødiske måned begynte ved nymåne, falt denne begivenheten alltid rundt fullmåne. Ifølge Johannesevangeliet fant korsfestelsen sted nettopp den 14. dagen i nisan, noe som gjør forbindelsen til Jesus i rollen som Guds lam forståelig. I den tidlige kristne tradisjon ønsket man å holde en viss avstand til de jødiske festdagene, og man fokuserte i stedet på oppstandelsen. Den fant sted søndagen tre dager etter korsfestelsen. Uansett påhvilte det de kirkelige autoriteter å tidfeste langfredag eller luna XIV («14. Luna»), som denne dagen rent kalendermessig kom til å hete på latin. Problemer Fra det 3. århundre og framover ble de fleste kirkeretninger enige om at påsken skulle falle på den første søndagen etter 14. luna. Men det var et problem: Hva hvis 14. luna var en søndag?

Hva bestemmer når påsken skal være

Den gregorianske kalenderreformen Den gamle kalenderen, den julianske, klarte ikke «holde tritt» med Jordas bevegelse rundt Sola, og feilen ble verre og verre ettersom årtidene gikk. Pave Gregor XIII bestemte derfor i 1582 at den julianske kalenders siste dag skulle være torsdag 4. oktober, og denne skulle etterfølges av fredag 15. oktober for på den måte å komme i takt med Sola igjen. Denne gregorianske kalenderreformen sørget for å rette den gamle påskeberegningsmetodens to store svakheter (det med vårjevndøgnet og Metons syklus): Vårjevndøgn ble flyttet tilbake til 21. mars som følge av de ti utelatte dagene i oktober 1582. Og hver gang man hoppet over et av de gamle skuddårene skulle Månen settes inn én dag senere. Problemet med den eksakte varigheten av Metons syklus ordnet man ved at fullmånedagen skulle flyttes en dag tidligere åtte ganger i løpet av 2500 år. Dette skjedde første gang i år 1800, da den manglende skuddårsdagen utlignet korreksjonen. Det korrigeres deretter hvert 300. år syv ganger (årene 2100, 2400,..., 3900), og den åttende gangen (år 4300) først etter 400 år.

Det lød for så vidt greit, men hvordan denne regelen skulle uttrykkes i konkrete kalenderberegninger var alt annet enn opplagt, tatt i betraktning datidens mangelfulle kjennskap til Månens detaljerte oppførsel. En enkel framgangsmåte anvender Metons syklus. I 432 gjorde den greske astronom Meton oppmerksom på at 235 måne-måneder (regnet fra nymåne til nymåne) varer 19 år. Etter 19 år faller altså fullmanen igjen på den samme rekke av datoer som tidligere. 18-DAGERSMÅNED: Februar i 1700 etter at den nye, gregorianske kalenderen ble innført. Ser du godt etter, vil du finne at denne måneden bare har 18 dager! Danmark-Norge innførte den gregorianske kalender i 1700. England skiftet i 1752 og Hellas først i 1923. Foto: Danmarks Natur- og Lægevidenskabelige Bibliotek Vis mer For å identifisere et bestemt års plassering i denne 19-årssyklusen bruker man årene 1—19 som standard. Et hvilket som helst senere år vil fullmånemessig stemme overens med et av disse 19 årene, og dette årstallet kalles årets gyllentall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon Påske er for mange synonymt med ferie, skiturer og Kvikk Lunsj, men de fleste vet vel at denne kristne høytiden markerer Jesu Kristi «lidelse, død og oppstandelse». Alle har også fått med seg at datoen for påsken kan variere mye — faktisk over en måned — fra år til år. Hvorfor er det slik? Hva er det egentlig som avgjør hvilken dato påsken faller et gitt år? Svaret er en anelse innviklet. Den tidligste påske Året 2008 var spesielt ved at påsken falt usedvanlig tidlig, nemlig allerede den 23. mars. Så tidlig hadde den ikke kommet siden 1913, og neste gang blir først i 2160. Men kan den falle enda tidligere? I 2011 falt den derimot usedvanlig seint, den 24. april. Kan den komme enda seinere? Hvordan beregner man i det hele tatt når det er påske? At reglene for bestemmelse av påsketidspunktet ikke er helt enkle, vil framgå av det følgende. Selv i dag er det ikke alltid helt opplagt hvordan disse skal fortolkes...

Men det har ikke alltid vært like enkelt. Krangler om hvor langt et år er Tidligste påske Den eldste påsketradisjonen, den mosaiske, sa at det skulle slaktes et offerlam på den 14. dag i årets første måned, som begynte på et relativt varierende tidspunkt om våren. Men også her var det månen som styrte. Den jødiske måneden begynte alltid med nymåne, så påsken falt alltid rundt fullmånen. Ifølge Johannesevangeliet fant korsfestelsen sted nettopp på nettopp dette tidspunktet. Rundt 200-tallet ble man enig om at påsken i stedet skulle feires første søndag etter den jødiske påsken, for å skape litt avstand mellom de kristne og jødiske tradisjonene. For å helgardere seg avgjorde man også at dersom den jødiske påsken falt på lørdag eller søndag skulle den kristne utsettes til neste søndag igjen. Roms grunnleggelse PÅSKEEGG: Påskeegget er høydepunktet for mange i påsken - både store og små. (Foto: Colourbox) Romerne bestemte at påsken ikke måtte falle etter feiringen av Roms grunnleggelse den 21.

Påsken falt på den seinest mulige datoen, 25. april, i 1943, og neste slike tilfelle blir i 2038. Datoene for påsketidspunktet følger en syklus som gjentar seg hvert 5 700 000. år — eksakt. 19. april er den vanligste datoen (3, 9 prosent av tilfellene). God påske! Artikkelforfatter Jan-Erik Ovaldsen er utdannet astronom ved Institutt for teoretisk astrofysikk på Universitetet i Oslo, og forfatter av blant annet boka «Himmelkalenderen 2012». Ovaldsen driver også nettstedet. Foto: Wikimedia Commons Lyst til å diskutere? Lik Dagbladet på Facebook

Forsiden været PÅSKE: Første påskedag faller på første søndag etter første fullmåne etter vårjevndøgn. (Foto: Colourbox/Ronny Tertnes) Hva er det egentlig som avgjør hvilke dato påsken faller på? Vi forklarer. Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon. Del Påske er for mange synonymt med ferie, skiturer og Kvikk Lunsj, men de fleste vet vel at denne kristne høytiden markerer Jesu Kristi lidelse, død og oppstandelse. Alle har også fått med seg at datoen for påsken kan variere mye – faktisk over en måned – fra år til år. I 2011 falt påsken usedvanlig sent, ikke før den 24. april, noe som førte til en av de mest snøfattige påskene på mange år. Les: Det spøker for skituren i påsken I år kom påsken hele 17 dager tidligere. Men hvorfor? Månen bestemmer I dag faller alltid påsken på første søndag etter første fullmåne etter vårjevndøgn. Vårjevndøgn er 21. mars, og første påskedag kan variere fra 22. mars og helt fram til 25. april. I år faller påsken noenlunde midt imellom, med første påskedag på søndag 8. april.

Påsken ble da løst fastsatt til den første måneden etter vårjevndøgn 21. mars. I begynnelsen av 300-tallet ble regelen forenklet, og påskedagen - og medfølgende påskeegg - kommer første søndag etter første fullmåne etter vårjevndøgn. Hva er dine påsketradisjoner? Del dem med oss på facebooksiden til! Les mer om påskens historie her været

 • MAMMA + PAPPA posters fra Pictureit.no - Sjekk nettbutikken!
 • Debatt: Helsepolitikk - Å flytte kvinnehelse over til jordmødrene er med på å rasere fastlegeordningen - Dagbladet
 • Kingosgate bo og rehab
 • Den klassiske musikkens historie – Store norske leksikon
 • Hva bestemmer tidspunkt påske
 • Sarpsborg 08 rosenborg
 • Dusje når det lyner
 • NRK TV – Gymnaslærer Pedersen
 • Sommerdekk best i test 1
 • Rema 1000 ansatte
 • De 10 beste hotellene i nærheten av Sola Lufthavn (SVG)
 • Tv program lørdag

For hver aktivitet du oppretter får du 50 poeng, som du senere kan bruke til å få spennende gaver og mye annet!

Fri, 16 Oct 2020 06:30:12 +0000