Flyplassen i stavanger uis

Hege Moe Eriksen Kjetil Ormestad Eid

  1. Hege moe eriksen kjetil ormestad eid card

Jeg ble stående på siden og snakke med den flamske talsmannen til finansministeren. En uformell og uhøytidelig kar. Jeg spurte talsmannen hva som sto øverst på dagsordenen i finansdepartementet i disse alvorlige tider i Europa. – Regjeringsdannelse, svarte han kontant. Det er det eneste vi bryr oss med. Vi har ikke lov til å ta politiske avgjørelser, så lenge en regjering ikke er på plass. – Når får dere en regjering da, spurte jeg. – Det vet jeg ikke, men jeg kan si så mye at det ikke blir i år, sa han. Må spare 200 milliarder Og slik går no dagan i finansdepartementet i Belgia, mens gjeldskrisen truer med å flomme inn over landet. Denne uken brøt regjeringsforhandlingene sammen for n´te gang, og dermed kan ikke finansministeren gjøre annet enn å tenke på hvordan han skal spare 200 milliarder kroner, som Belgia må kutte de neste 5 årene. Ryktene går allerede om at Belgia står i fare for å følge etter Hellas, Irland som offer for gjeldskrisen som rir eurosonen. Innfløkt politisk system Det er kanskje ikke så rart at Belgia fortsatt ikke har en regjering et halvt år etter valget.

Hege moe eriksen kjetil ormestad eid card

- Det var en kald novembermorgen i Madrid. Jeg skulle lage en sak på tre kvinner - en mor, en bestemor og en oldemor og tre små barn - som ikke klarte å betale husleien og skulle kastes på gaten. Mens vi sto utenfor dukket det opp 50 politimenn med fullt utstyr, de sperret gaten før de tok seg inn i leiligheten og kastet alle møblene deres ut på gaten. Det var en sterk opplevelse å se et helt liv bli kastet ut gjennom et vindu. - Hvordan har saken påvirket deg? - Europa er vårt kontinent og vårt hjem, men nå ser jeg hvordan gapet mellom Norge og resten av Europa bare blir større og større. Folk jeg pleide å identifisere meg med har det ikke slik som meg lengre - de har ikke jobb, og flere har ikke råd til å få seg en familie. Så det er viktig at vi forstår hvor heldige vi er som bor i Norge. - Hva er din største TV-tabbe? - Jeg har heldigvis sluppet unna de store TV-tabbene, men en gang jeg ble intervjuet på Kulturnytt på P2 kom datteren min Julie, som da var tre år, inn i studio og skravlet høylytt rett ved siden av meg.

Slik som landet har vært innrettet etter at det ble dannet i 1830, har evnen til kompromiss vokst frem i belgiere som pur overlevelsesstrategi. – Hva skal Flandern gjøre på egen hånd, spør min flamske fotograf retorisk. Til tross for at også han stemte på flamske nasjonalister vil han helst bevare landet sitt helt. facts on the ground, for å bruke israelske termer gjør det vanskelig å splitte Belgia. Hvordan dele landet mellom to folk? Hvordan dele Belgias jernbane, hvordan dele Belgias ambassader i utlandet, hvordan dele flyplassen og ikke minst: hvordan dele opp Brussel. Belgias hovedstad har vokst seg for stor for landet, med sin enorme betydning i det europeiske felleskap. Ingen vil noensinne gi opp Brussel- og dermed står også Belgia for tiden noenlunde trygt. I min egen gate midt i Brussel, ut av vinduene på besteborgelige mur-rekkehus, henger belgiske flagg ut av vinduene på rekke og rad. På en garasjeport er flagget malt i sterke farger svart, gult og rødt. Over er det skrevet med svart skrift: «L´unité fait force» – «Enhet er styrke».

Ingenting til felles Om det i det hele tatt finnes en belgisk nasjonalfølelse er vanskelig å se. – Hva har dere egentlig til felles? spurte jeg min flamske fotograf en dag vi satt på kafe. – Ingenting, svarte han. – Vi snakker to forskjellige språk, hører på hver våre tv-kanaler og leser hver våre aviser. Superkjendiser i Flandern har folk i Vallonia aldri hørt om, og mens flamlendere følger nyheter fra Nederland er Vallonia orientert mot Frankrike. Vi er helt forskjellige type mennesker, sier han. Flamlendere er, ifølge ham, hardtarbeidende, velorganiserte, introverte og noe konservative. Mens vallonere er avslappede, for ikke å si noe late, og gjerne utsetter ting som kan gjøres i dag til i morgen. Flandern er også den rikeste og mest framgangsrike regionen, som nå har sett seg lei på at penger fra flamske skattebetalere finansierer trygden til arbeidsledige vallonere. Belgia er som et gammelt ekteskap, og Flandern vil ut- og være mer selvstendig. Bommet på nasjonalsangen – Hva er den typiske belgiske identiteten, spør jeg min flamske fotograf?

Nå, et halvt år senere, er det fortsatt ingen regjering på plass, Bye, bye Belgium er plutselig blitt mer sannsynlig og landet er fullstendig paralysert av politisk strid. Løpende saker administreres av den avsatte regjeringen, men ellers skjer det lite i Belgia. Ingen politiske avgjørelser tas. Mens Europa blør på den økonomiske slagmarken - og finanskrisen sveiper med hard hånd over velferden til de fleste EU-borgere, gjør politikerne i Belgia intet mindre enn ingenting. På sidelinjen står vantro belgiere og ser på sine folkevalgte krangle - dag ut og dag inn i ørkesløse forhandlinger uten resultat. Ikke rart politikerforakten er en utbredt følelse blant belgiere som er lei av kaoset. Politisk vingeklippet Forleden sto jeg utenfor det staselige finansdepartementet midt i Brussel, og ventet på et intervju med Belgias finansminister. Vår egen Sigbjørn Johnsen var nettopp kommet for møter med sin belgiske motpart. Med frakk og fjær i hatten sto Johnsen fra oljelandet i nord og ventet på sin kollega midt i et gullforgylt møterom, med marmorpeis og silkedraperte stoler.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK K orrespondentbrevet er denne uken postlagt i Brussel. Hør brevet i lydversjon: Det er et land som ligger med brukket rygg, uten en valgt regjering. Et land hvor minoriteter hevder seg diskriminert. Og hvor språk- og kulturforskjeller har ført til et splittet folk. Nei, vi snakker ikke om Irak eller Bosnia, men om Belgia. Et land på størrelse med Nordland fylke, skvist inn mellom Nederland, Tyskland og Frankrike, som sjelden påkaller noe annet enn likegyldige gjesp fra folk flest, med mindre man er særs interessert i øl, sjokolade eller kongelige. Verkende sår Men nå står det lille landet i fare for å aldri reise seg igjen, i hvert fall ikke i sin nåværende form. «Kan Belgia bli Europas nye Kosovo? » lød tabloide overskrifter i sommer. Det var valg i Belgia, og en gammel språk- og kulturkonflikt var revet opp igjen som et gammelt, verkende sår. «Bye, bye Belgium» - ha det bra Belgia, skrev utenlandske korrespondenter og lurte på om det kanskje var på tide for Belgia å ta kvelden.

Post: Levanger kommune Boks 130, 7601 Levanger Besøksadresse: Håkon Den Godes gt 30 ved Torvet Tlf: 74 05 25 00 Faks: E-post: Åpningstid: Man-fre 09:00-15:00 Åpningstid: 938 58 7051 Nettredaktør: Ansvarlig redaktør: Ola Stene Utviklet av: Sem & Stenersen Prokom AS Bruk av Informasjonskapsler/cookies

Landet er et av Europas minste, men har til gjengjeld et av Europas mest innfløkte politiske system. Det sies at det finnes flere ministre i Belgia enn det finnes taxisjåfører. Og det skyldes Belgias særegne organisering. En årelang språkstrid har splittet landet: I Flandern i nord snakkes det flamsk, mens det i Vallonia i sør snakkes fransk og i øst er det en liten tysk enklave. I 1963 ble splittelsen sementert med opprettelsen av en språkgrense som deler Belgia omtrent på midten. Og det kunne vært greit, hadde det ikke vært for at språkgrensen beskyttes med en nasjonalistisk glød som for alvor truer med å rive landet i stykker. I Flandern foregår alt på flamsk, skolene underviser på flamsk, og alle offisielle papirer er på flamsk. I Vallonia er tilsvarende alt på fransk. Men det å flytte på seg over språkgrensen er ingen smal sak, selv for en belgier. De fransktalende flytter hit og nekter å lære seg vårt språk, sa en ung, nasjonalistisk politiker i Flandern til meg under valget i sommer.

  1. Stavanger konsert
  2. Hege moe eriksen kjetil ormestad eid remix
  3. Cecilie andrea røising
  4. Hege moe eriksen kjetil ormestad eid new
  5. Hege moe eriksen kjetil ormestad eid 2016
  6. Fritidsfiske
Thu, 15 Oct 2020 10:56:23 +0000