Flyplassen i stavanger uis

Stryking Av Bunadskjorte

 1. Vask og stell av bunadsskjorter - Vask og stell av bunad - Bunad/folkedrakt - Fagsider - Norges Husflidslag
 2. Nrk.no stryking av bunadskjorte
 3. Av extension
 4. Slik stryker du bunadskjorten - Mote

Legg den kaldt i kjøleskapet, ikke i fryseren, for ikke å risikere at skjorta brekker når du tar den opp. Stryk skjorta på vrangen, for å unngå at forsiden blir gul. Strekking Dersom du har strekt skjorta etter vask, kan du nå dusje kaldt vann på evt. bretter og skrukker, og strekke ut. Vær oppmerksom på at linfibrene holde svært godt på fuktighet. Om du stryker skjorta om kvelden og skal bruke skjorta neste morgen vil den fremdeles ha fuktighet i fibrene og du vil ganske snart få de velkjente trekkspillermene. For å unngå dette bør du stryke skjorta tre-fire dager før bruk og la den henge luftig. Da fordamper all fuktighet og skjorteermene holder seg glatte lenger. Du skal imidlertid ikke stryke skjorta rett etter vask og henge den bort, da kan den gulne. Gode råd Gule skjolder under armene kommer av deodorantene og ikke av svette. La være å bruke deodorant når du har på bunaden, eller bruk Helsedeodoranten som består av 100% naturlige mineralsalter. Kjøpes i helsekostbutikker. Ikke bruk vaskemidler med optiske blekemidler eller Klorin, da vil skjorta vare kortere tid.

Vask og stell av bunadsskjorter - Vask og stell av bunad - Bunad/folkedrakt - Fagsider - Norges Husflidslag

Å stryke bunadskjorta er noe som enkelte kanskje bare gjør denne ene gangen i året, og flere gruer seg for denne spesialøvelsen i ferdiggjøring av festantrekk. – Dynk skjorta godt, pakk den inn i plast og legg den i kjøleskapet en stund før du skal stryke den, sier daglig leder av Husfliden i Holmestrand, Nora Marie Sogn Wiik. Den kan gjerne ligge natta over. Selv om bunad er et helårlig festantrekk, er det mange som nesten ikke bruker dette festplagget til andre anledninger enn på 17. mai. – Når skjorta er klam og kald er det lettere å få den pen. De fleste har dampstrykejern i dag, og det reduserer faren for at det kan bli så varmt at skjorta blir brunsvidd, forklarer Sogn Wiik. Les også: Her skal 17. mai-solen skinne Gå naken under bunaden! Må strykes flere ganger SE VIDEO:Se litt hvordan dette gjøres Bunadskjortene skal ha rundstrøkne armer, det vil si at det ikke skal være noen press. – Det er noe av det viktigste. Den største feilen mange gjør er å starte prosessen for nær opp til anledningen da bunaden skal brukes, sier Sogn Wiik.

Vask Vask alltid skjorten rett etter bruk - også når du skal bruke skjorten igjen få dager senere. Fettet fra huden setter seg nemlig fort, og flekker er vanskeligere å få bort etter en stund. Skjorten kan fint puttes i vaskemaskinen, sier Oulie. – Jeg pleier å vaske på ullprogram på 30–40 grader og bruke vanlig Milo. Er skjorten veldig møkkete, kan du legge den i kaldt vann før vask. Bruk lett sentrifugering. Hard sentrifugering kan føre til rynker på skjorten som kan være vanskelige å få bort. Rist deretter skjorten godt og heng den opp til tørk. Synes du skjorten er blitt litt gul, kan du henge den ut i solen – gjerne på vinteren når det er fint vær og snø. Da vil skjorten blekes av solen. Oppbevaring Når skjorten til slutt er ren, bretter du den pent sammen og legger den i en skjortepose. Et utvasket putetrekk kan også fint brukes til samme formål. Unngå plastposer da naturfibrene trenger å kunne puste. La bunadskjorten ligge i skapet. Henger du den opp, kan det slite mer på skjorten – spesielt på skuldrene, forklarer Oulie og avslutter: – Behandle bunaden din som den verdisaken den er.

De fleste bunadsskjorter er laget av lin. De har den egenskapen at de, når de henges opp etter å ha blitt strøket, først tørker på utsiden og deretter inni. – Den kan bli litt knudrete etter første stryking, så skal skjorta bli fin, må den strykes utenpå en gang til, sier hun. I år skal bikkja ha bunad Møllen er tilbake Det er viktig at skjorta vaskes etter bruk før bunaden henges bort. Hele antrekket bør henges bort i en bomullspose. Sedertreringer holder møllen unna klesskapet. Foto: Yngve Tørrestad / NRK Fram til 1950-tallet var klesmøll ganske vanlig i norske hjem og klesskap. Møllspist tøy var ikke ukjent. Tørrere hus og overgang til klær av bomull og kunstfiber førte til at møllen ble borte som et problem. Nå er møllen på vei tilbake i klesskapet og salget av midler mot møll har tatt seg opp igjen. For å unngå at bunaden er møllspist før den store dagen har Nora Marie Sogn Wiik gode råd. – Det er lurt å anskaffe sedertreringer. De avgir en slags evigvarende lukt som sammen med bomull holder møllen unna bunadsskjorta.

Nrk.no stryking av bunadskjorte

Spesielt sammen med varmt vaskevann, vil dette være ødeleggende for linskjorter! Det gamle rådet om å koke linskjortene er ikke å anbefale. Høy temperatur får limstoffet som gir den vakre linglansen til å gå i oppløsning og den blanke linskjorta kan bli litt matt i fargen. Andre hvite plagg til bunaden, f. eks. forkle og hodeplagg Vask som bunadskjorter.

Dette er spesiallaget for å få bunadskjorter til å holde seg strykeferdig lenger. Les også: Unngå dresstabbene på 17. mai I kjøleskapet Når skjorten har tørket, skal du dynke den lett med vann. Bruk for eksempel en sprayflaske og spray lett på med vann. Deretter bretter du den pent sammen og legger den i en plastpose. Legg plastposen i kjøleskapet, og la den ligger der over natten. - Grunnen til at du bør gjøre dette er at lin er lettere å stryke når materialet er kjølig. Dessuten holder linet seg "tettere" når det er kaldt, dette gjør igjen at skjorten blir penere når du stryker den, sa Tørhaug til Kvinneguiden i 2014. Les også: Sjekk dette før du setter på neste klesvask Strykingen Du bruker cirka 15 minutter på å stryke skjorten, men sett av bedre tid dersom du ikke har gjort det så mange ganger før. Lin tåler ikke topptemperatur, så sett strykejernet på middels varm temperatur, på de fleste jern står det temperaturanvisning for lin. Det beste er å bruke et dampstrykejern, har du ikke det, spray skjorten lett med vann dersom den ikke er spesielt fuktig.

Av extension

 1. Av extension
 2. NYX Professional Makeup - kvinne - på nett - NELLY.COM
 3. NRK «Innafor» - Doku-serie refses for negativt kroppsfokus. Nå bekrefter NRK ny sesong - Dagbladet
 4. Utslett hos barn
 5. Kaoru av
 6. Flytte strøm | Husk strømmen på flyttelasset - få rabatt | NorgesEnergi
 7. Slik stryker du bunadskjorten - Mote
 8. Frp-topp Helge André Njåstad lekket sensitiv informasjon: Trekker seg fra alle verv – NRK Norge – Oversikt over nyheter fra ulike deler av landet
 9. Bunadskjorte mønster
 10. Stryking av bunadskjorte

Et godt resultat når det gjøres riktig og du tar deg tid. Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Slik stryker du bunadskjorten - Mote

Slik stryker du skjorten Når skjorten skal strykes, vil fuktigheten i stoffet gjøre jobben enklere. Likevel må det rå muskelkraft til for å dra og strekke i skjorten underveis. – Linskjorter krever mer arbeid enn bomullsskjorter for å oppnå den blanke og glatte overflaten, sier Oulie. Hun anbefaler å starte med halslinningen og området rundt, for så å gå videre til ermene. Start med området rundt mansjettene. Ermene skal være rundstrøkne. Det vil si at det ikke skal være noe press på midten. Stryk deretter baksiden av skjorten og avslutt med forsiden. Varmen på strykejernet bør være cirka 60 grader. Skal du spise is på 17. mai? Sjekk hvilke du bør velge: Derfor må du beregne god tid Tar du på deg skjorten rett etter stryking, vil den fremdeles være fuktig etter dynkingen og dermed krølle seg raskere. La den derfor bli gjennomtørr før du bruker den, råder Oulie. – Heng den opp til tørk i minimum ett døgn etter dynking og stryking, så er den helt tørr når den skal brukes. Glatt over skjorten med et tørt strykejern kvelden før du skal ha den på.

Gjør dette en dag du er hjemme eller en kveld du har god tid. Skjorta krøller mindre i bruk når en har vasket den med natursåpe og strekt den. Oppbevaring Bruk tid på å legge skjorta pent sammen, det lønner seg når du skal forberede den til bruk neste gang. Oppbevar skjorta i en eske foret med et utvasket laken, eller i en tøypose. Da er skjorta klar til bruk, neste gang. Er linskjorta strukket og glattet fint før den ble lagt bort, trenger den ikke mer stell før bruk. Dersom den er blitt oppbevart i en stoffpose, kan det hende at den trenger litt mer strekking, evt. stryking. Særlig nye skjorter er vanskeligere å få glatte, i motsetning til de som er blitt vasket mange ganger. Stryking Mange tror at det er veldig vanskelig å stryke bunadskjorter. Det tar litt tid, men det handler mer om tålmodighet enn om ferdigheter. Husk at i dag har vi gode strykejern med damp som gjør arbeidet mye enklere enn tidliegre tiders strykejern uten damp hvor faren for svimerker var mye større. Dynk skjorta med kaldt vann og legg den i en plastpose en stund.

Fri, 16 Oct 2020 21:04:03 +0000