Flyplassen i stavanger uis

Norge I Rødt, Hvitt Og Blått

Året etter kom marsjen til Norge og ble forvandlet til en revyvise med tittelen «Det skal lyse igjen over byen». Teksten var nærmest identisk med dagens versjon av «Norge i rødt, hvitt og blått», med unntak av tittelen og det tredje verset. Visen var planlagt som avslutningsnummer i revyen Fra tid til annen på Chat Noir i Oslo og skulle, ifølge programheftet, framføres av revyartisten Synnøve Gleditsch sammen med hele ensemblet. Det ble det likevel ikke noe av. Det statlige sensurorganet Teaterdirektoratet, opprettet av okkupasjonsmakten, grep inn etter generalprøven og stoppet videre fremføring av nummeret. Dette skjedde til tross for at revynummeret, i henhold til praksis, var oversendt Teaterdirektoratet og godkjent i forkant av revyen. Den enorme begeistringen som «Det skal lyse igjen over byen» vakte på generalprøven, skal ha vært årsaken til at direktoratet til slutt forbød revynummeret. Heller ikke resten av revyen forløp som normalt. På premieredagen 21. mai 1941 stoppet forestillingen av seg selv som følge av streik ved alle landets teater.

Norge i rødt, hvitt og blatte

Aksjonen var et svar på Nasjonal Samlings stadige innstramming av ytringsfriheten. Leif Juster, skuespiller ved Chat Noir, var én av flere teatertillitsmenn som ble satt i fengsel. Med trussel om dødsstraff for de involverte, ble streiken avblåst etter fem uker. [2] [3] Ny premieredato for revyen var 16. juli 1941. Revyen, også kjent som Trangviksrevyen, gikk av stabelen som planlagt, men uten finalenummeret «Det skal lyse igjen over byen». I stedet fortsatte visen å leve sitt eget liv, nå som illegalt flygeblad, blant annet under titler som «Flagget vårt» og «Rødt, hvitt og blått». Under fredsjubelen i mai 1945 dukket den opp igjen i revyen Det smaker av fugl. I et av numrene kom den legendariske revyartisten Lalla Carlsen på scenen, kledd i rødt, hvitt og blått, og sang den versjonen man kjenner i dag. Visen var ikke lenger et fordekt håp om fred, men en rungende fredshyllest. Det tredje verset var skrevet om, og visen hadde fått sin endelige tittel: «Norge i rødt, hvitt og blått». En innspilling av revynummeret ble gjort i desember 1945 og foreligger på grammofonplate.

« Norge i rødt, hvitt og blått » er én av Norges mest kjente nasjonale sanger. Den er mye brukt på 17. mai. Sangen er fra okkupasjonstiden ( 1941), med tekst av Finn Bø, Bias Bernhoft og Arild Feldborg. Melodien er komponert av Lars-Erik Larsson, opprinnelig som « Obligationsmarschen » med tekst av Alf Henrikson – et bestillingsverk for den svenske staten. Tekst [ rediger | rediger kilde] Teksten til «Norge i rødt, hvitt og blått» er rettighetsbelagt. Finn Bø har utgitt den i sin bok «Jeg tar mig den frihet» fra 1946, der han opplyser at teksten ble skrevet i 1942. [1] Bakgrunn [ rediger | rediger kilde] Sangen skulle stimulere salget av såkalte försvarsobligationer. Inntektene skulle gå til å styrke det svenske forsvaret, blant annet ved å «gjuta kanoner» og «ladda patroner», som det står i teksten. I et feiende refreng understrekes budskapet ytterligere: «Går du med efter obligationer / Har du hört vilken ränta vi får / Vi ska skramla till flera miljoner / Vi ska tömma vår spargris i år».

Norge i rødt, hvitt og blattes

Ifølge Norsk Helseinformatikk er det en lett økt risiko for spontanabort dersom infeksjonen oppstår i løpet av de første 20 ukene av svangerskapet. Totalt anses risikoen for spontanabort ved parvovirusinfeksjon å være rundt 15%, noe som medfører en økning i risiko på ca. 10%. Risikoen er størst mellom 9 og 16 ukers graviditet. Sjelden, men alvorlig - Hvis fosteret smittes av parvovirus, kan dette føre til alvorlig anemi og i værste fall fosterdød, forklarer Eggebø. Det er derfor viktig å ta en blodprøve for å sjekke om kvinnen har antistoffer, dersom hun er gravid og mistenker å være smittet. - Men kompleksdannelse mellom virus og antistoff kan gi falsk negativ reaksjon. Hvis det er sterk mistanke om infeksjon i graviditeten, kan man ta en PCR-analyse for å sjekke. Denne kan tas fra mors blod, men det sikreste er å undersøke om det er virus i en fostervannsprøve, sier Eggebø. FØLGES TETT: Hvis en gravid kvinne smittes undersøkes hun med ultralyd. Foto: Scanpix LES OGSÅ: - Vannkopper - barnesykdommen du faktisk bør ha hatt - Tredagersfeber - Barnesykdommer - oversikt Oppfølging og behandling Hvis en gravid kvinne er smittet, skal hun henvises til et senter for fostermedisin.

Norge i rødt hvitt og blått historie

Sanger Arne Sveen fikk kort tid etter frigjøringen i oppdrag å for første gang spille sangen inn på plate, arrangert av Robert Levin. Innspillingen ble gjort i Jarlen kino i Åkebergveien 34, der Sveen stod for versene mens fem av samtidens kjente sangere, deriblant Theodor Andresen og Hans Tveten koret refrenget. Innspillinger [ rediger | rediger kilde] År Sangtittel Albumtittel Artist Platetype Platemerke og katalognummer 1945 «Norge i rødt, hvitt og blått» Sverre Berghs ensemble, refr. : Harald Larsen 78-plate Odeon D-6826 «Norge i rødt, hvitt og blått» [4] Arne Sveen med kor og orkester Columbia GN 938 1963 Jens Book-Jenssen med Carsten Kloumans orkester og kor single His Master's Voice 45-AL 6119 2005 Til Dovre faller Glittertind MCD KARMA087 Referanser [ rediger | rediger kilde] Kilder [ rediger | rediger kilde] Allsangboken Petra (2. utgave 1947, forhandlet av Firma kontrahent, Forlags- og reklamevirksomhet) Halse, Steinar, red. (1993). Humøret tok de ikke fra oss: norske krigshistorier: regler og rim, kamp- og nidsanger, kommentarer, vitser og anekdoter.

Norge i rødt hvitt og blått grep

Oslo: Grøndahl og Dreyers Forlag AS. ISBN 8250420047. [Tilgang for norske IP-adresser / Digitalisert utgave på av Nasjonalbiblioteket. ] Bang-Hansen, Odd (1908-1984) (1961). Chat Noir og norsk revy. Oslo: J. W. Cappelens forlag. ] Andreas Diesens revyarkiv Arild Feldborgs revyarkiv NRK P1 1997, Den ukjente historien om «Norge i rødt, hvitt og blått»: fra fredshåp til seiersmarsj (ved Erik Rasmussen, 17. 5. 1997, kl. 13. 30) V • D • R Nasjonalsanger og hymner for Norge Nasjonalsanger « Sønner av Norge » · « Ja, vi elsker dette landet » Andre hymner « Norge i rødt, hvitt og blått » · « Norges Skaal » · « Blandt alle Lande » · « Vi ere en Nation vi med » · « Kongesangen » · « Gud signe vårt dyre fedreland »

 • Leksjoner i islandsk: Start: Vær så snill og takk | Lær islandsk
 • Yr – Værvarsel for Larvik (Vestfold og Telemark)
 • Hva er malt
 • Norge i rødt, hvitt og blatte
 • Norge i rødt hvitt og blått noter
 • Verdens fattigste land liste
 • Norge i roedt hvitt og blatt tekst
 • Pisket krem oppskrift
 • Norge i roedt hvitt og blatt
 • Polaroid briller - Skitt Fiske
 • Pc-spill - Dagbladet
 1. Hvordan fjerne interesser på tinder
 2. Startkabler pluss og minuscule
 3. Guro strøm solli
Fri, 16 Oct 2020 21:30:13 +0000